Автор: OtchetDP | 25.05.2016

СХВАЛЕНО ДОРОЖНЮ КАРТУ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я НА 2016 РІК

Нещодавно у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України відбулась зустріч, під час якої керівництво Мінрегіону, що є відповідальним за реформу місцевого самоврядування, децентралізацію, керівництво МОЗ, керівники обласних управлінь охорони здоров’я та об’єднаних громад разом з експертами детально обговорили концепцію впровадження децентралізації у сфері охорони здоров’я.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко окреслив чіткі терміни для впровадження завдань з реформування охорони здоров’я в контексті децентралізації, наголошуючи, що основним завданням децентралізації влади є забезпечення для людей висококваліфікованої, якісної медичної послуги. Він також чітко дав зрозуміти, що зволікати із виконанням поставлених завдань ніхто не зможе.

Участниками було розглянуто два важливі питання.

Перше – забезпечення надання послуг первинного рівня в об’єднаних територіальних громадах, де Міністерством охорони здоров’я було презентовано нещодавно підписаний наказ «Про затвердження Положення про центр первинної медичної допомоги та положень про його підрозділи», який дозволяє розблокувати можливість фінансування первинної медичної ланки об’єднаних громад.

Остаточно узгоджене питання щодо передачі повноважень із надання послуг первинної ланки медицини на базовому рівні – на рівні об’єднаних територіальних громад.

За словами заступника Міністра охорони здоров’я Ігоря Перегінця, пропонується три форми організації надання первинної медичної допомоги (ПМД) на рівні громад:

  • у великих громадах передбачається створення Центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД)
  • для малих громад пропонується укладення договорів з ЦПМСД сусідніх громад у рамках міжмуніципальної співпраці
  • організація надання ПМД лікарями загальної практики – сімейними лікарями, які провадять господарську діяльність із медичної практики як фізичні особи-підприємці та можуть перебувати з ЦПМСД у цивільно-правових відносинах.

Друге питання – реформування системи фінансування та управління закладами охорони здоров’я вторинного рівня. Міністерством охорони здоров’я була презентована концепція, яку було розроблено у співпраці з фахівцями Мінрегіону щодо створення госпітальних округів.

Після обговорення було прийнято рішення схвалити дорожню карту на 2016 рік, згідно з якою до липня 2016 року необхідно:

  • затвердити методику формування госпітальних округів
  • затвердити постанову про склад  госпітальних округів
  • внести зміни до Бюджетного кодексу в частині фінансування програм надання вторинної медичної допомоги
  • внести зміни до Закону України «Про основи законодавства України про охорону здоров’я» в частині управління госпітальними округами.

«Спільно з Міністерством охорони здоров’я ми напрацювали концепцію впровадження медичних послуг в об’єднаних територіальних громадах у контексті децентралізації. За перше півріччя нам потрібно визначити остаточний механізм, щоб на 2017 рік ми затверджували бюджет уже в рамках прийнятої концепції та тих законів, які дозволять налагодити фінансування первинної, вторинної і третинної ланок медицини», – зазначив Геннадій Зубко.

«Госпітальні округи повністю вписуються в чинне законодавство, яке каже, що вторинний рівень здійснюється на рівні госпітальних округів, які формуються відповідно до постанови Кабінету Міністрів. Тому ми маємо виконати цю норму закону. Необхідно терміново сформувати та затвердити методику формування госпітальних округів та дуже уважно, з урахуванням специфіки територій та існуючої мережі медичних закладів, сформувати межі госпітальних округів. Далі вже мають бути обов’язкові зміни до законодавства в частині управління цими округами – адміністративного управління, фінансового, регуляторного, тобто те, що стосується суто медичного аспекту. Можливо, ці округи в майбутньому будуть основою для субрегіонального рівня медицини в загальному розумінні адмінтерустрою», – прокоментував директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак.

Було презентоване бачення вимог до формування госпітальних округів, які мають бути після доопрацювання затверджені в методиці формування медичних округів:

  • населення: кількість населення – не менше 150 тисяч – для забезпечення належного навантаження на обладнання та персонал
  • відстань: до ЛІЛ не більше 80 км («золота година»)
  • повний пакет послуг: повний перелік послуг, які відносяться до другого рівня
  • відвідування: переважна більшість мешканців відвідують заклади охорони здоров’я свого округу.

На Житомирщині, у Коростенському районі, вже готові до створення госпітального округу, у який планують об’єднати всі північні райони області. Це підтвердив в.о. керівника управління охорони здоров’я в Житомирській ОДА Віктор Лучків. За його словами, пропонується на базі Коростенської ЦМЛ створити лікарню інтенсивного лікування, а на базі Коростенської ЦРЛ – лікарню планового лікування та хоспіс.

«Ця лікарня найбільш здатна надавати якісну медичну допомогу вторинного рівня, бо там більш кваліфіковані кадри. Наведу приклад. Щоб правильно виконати оперативне втручання, хірургу потрібно провести достатню кількість на рік операцій. А чи піде людина до хірурга, який зробив лише 10 операцій? Ні. А в Коростенську лікарню людина піде, бо там на рік проводять близько 4 тисяч операцій. За статистико, до 35% населення півничних районів Житомирщини отримують послуги саме в цій лікарні. Це оптимальний заклад, який може виконати функцію госпітального округу й надавати вторинну спеціалізовану медичну допомогу», – зазначив Віктор Лучків.

Проте, коли ми говоримо про створення нової системи надання послуг охорони здоров’я другого рівня, маємо дуже ретельно підійти до порядку формування госпітальних округів, тобто є послідовність, яку ми маємо витримати:

  • визначення лікарень, де надаються складні й термінові послуги (лікарні інтенсивного лікування)
  • визначення зон впливу (до 80 км)
  • визначення маршрутів руху пацієнтів для різних видів медичних послуг та їх частота
  • формування меж госпітальних округів.

Експерт Юрій Ганущак підкреслив, що будь-які реформи – це завжди приведення до показника ефективності – забезпечення кращої якості послуг за менші затрати.  Особливий наголос він зробив на тому, що при створенні госпітальних округів жодні заклади охорони здоров’я не будуть ліквідовуватися.

«Можливе тільки їхнє перепрофілювання. Наприклад, у нас взагалі немає хоспісів, але вони дуже потрібні. Ми повинні вирішувати ці питання», – сказав експерт.

Підсумовуючи нараду, Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко окреслив чіткі терміни для впровадження конкретних завдань із реформування охорони здоров’я в контексті децентралізації. Урядовець до середини травня вимагає затвердити методику формування госпітальних округів, після чого – до середини червня – затвердити постанову про склад госпітальних округів. У липні, за завданням Геннадія Зубка, мають бути вирішені питання щодо внесення змін до Бюджетного кодексу в частині фінансування програм надання вторинної медичної допомоги, а також змін до Закону України «Про основи законодавства України про охорону здоров’я» в частині управління госпітальними округами.


Оставьте комментарий

Рубрики